Technologie a výroba piva
Klasická varna
Varna v pivovaru Ježek je klasická čtyřnádobová s pátou nádobou pro sběr výstřelků. Sestavu varných nádob tvoří vystírací a scezovací kádě a rmutovací a mladinkové kotle. Zajímavostí je přítomnost měděného rmutovacího kotle vytápěného přímým plamenem.
Výroba mladiny může probíhat dvěma základními postupy. V České republice a Bavorsku je nejrozšířenější vícermutový dekokční způsob, kterým je vyráběno pivo i v Jihlavě a který je pro výrobu poctivého ležáku nezbytný.
Hlavní kvašení, dokvašování a zrání piva
Významnou investicí do technologie pivovaru uskutečněnou v 90. letech 20. století byla instalace cylindrokónických (CK) tanků, včetně nových uzavřených systémů chlazení, vodního hospodářství a řídicího systému. V této moderní, účinné a bezpečné technologii vzniká pivo Ježek, a to tradičním způsobem vedení, jímž je hlavní kvašení při teplotách okolo 10 °C a následné dokvašování a zrání při teplotě okolo 0 °C po dobu minimálně 4 týdnů.
Filtrace a stabilizace
Filtrační a stabilizační proces má za cíl použitím přírodních materiálů odstranit z piva zbývající kvasinky a další látky, které by mohly vytvářet ve stočeném pivu zákaly a snižovat tak jeho čirost a trvanlivost, neboli snižovat koloidní a biologickou stálost výsledného produktu. V pivovaru Ježek je instalován špičkový svíčkový filtr firmy Filtrox pro křemelinovou filtraci. Aby si však milovník piva mohl vychutnat jihlavské pivo v jeho původní podobě, je krok filtrace při jeho výrobě vynechán a vzniká tak Ježek nefiltrovaný s významným podílem kvasnic.
Stáčení piva
Stáčení piva do transportních obalů je konečnou fází výroby. Moderní technologická zařízení umožňují pivovaru Ježek nabídnout konečnému spotřebiteli pivo v klasických soudcích KEG 15, 30 a 50 litrů s osvědčenými fitingy Korb. Dále nabízíme sortiment lahvového piva o obsahu 0,5 litru.
Od listopadu 2008 podporuje prodej piva Ježek, připravovaného dle tradičních receptur, i nová kolekce etiket, která v sobě snoubí tradiční historické motivy města Jihlavy a pivovaru Ježek.
Neopomenutelným je potom stáčení a závoz piva do tankoven restauračních zařízení. Pivní gurmán má v těchto vybraných provozovnách na Vysočině možnost ochutnat pivo Ježek v jeho nepasterované podobě.